четвртак, 4. април 2013.

14 Namirnica za jačanje imuniteta

1. Zova


Zova – dobra protiv gripa i upala.
Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.

2. Pečurke šampinjoni


Pečurke šampinjoni – dobre protiv virusa, bakterija i tumora.
Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

3. Lubenica



Lubenica – dobra protiv infekcija.
Pored toga što je puna tečnosti i odlična za osveženje, zrela lubenica je bogata moćnim antioksidansom glutationom koji jača imuni sistem u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom delu lubenice blizu kore.

4. Kupus


Kupus – bogat vitaminom C.
Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

5. Bademi



Bademi – dobri protiv stresa.
Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50% dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

6. Grejpfrut


Grejpfrut – sadrži dosta vitamina C.
Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

7. Pšenične klice


Pšenične klice – veoma hranljive.
Pšenične klice su deo pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice veoma hranljive. Bogate su cinkom (Zn),antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima. Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je deo brašna koje se koristi za pravljenje hleba i peciva zameniti sa pšeničnim klicama.

8. Jogurt


Jogurt – dobar protiv prehlade.
Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost danavučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

9. Ostrige


Ostrige – dobre za mušku plodnost.
Ostrige su poznate kao afrodizijak i kao hrana koja jača imuni sistem. Obe tvrdnje se mogu smatrati tačnim jer ostrige sadrže cink (Zn) koji je važan za mušku plodnost. Naime, nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sasterilitetom kod muškaraca. Najnovija ispitivanja pokazuju da cink poseduje i neka antivirusna svojstva mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u zaceljivanju rana.

10. Beli luk


Beli luk – dobar protiv čireva i stomačnog tumora.
Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

11. Spanać


Spanać – obnavlja ćelije i DNK.
Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

12. Čaj



Čaj – uništava slobodne radikale.
Zeleni ili crni? Oba čaja su bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti. Naime, ovi antioksidansiuništavaju slobodne radikale koji oštećuju ćelijenašeg organizma. Čaj sa kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.

13. Slatki krompir


Slatki krompir – uništava slobodne radikale.
Kao i šargarepa, slatki krompir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

14. Brokoli


Brokoli – bogat vitaminom A i C.
Brokoli je bogat sastojcima koji podižu imuni sistem:vitamin A, C i glutation . Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogacujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.

Нема коментара:

Постави коментар