четвртак, 4. април 2013.

Paradajz, saveznik zdravlja,lepote i mladosti




Zbog obilja likopena i vitamina C koji pobeduju slobodne radikale, strucnjaci paradajz (Solanum lycopersicum) nazivaju „hranom protiv starenja“, odnosno saveznikom lepote i mladosti.
Likopen, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima i odgovoran za njegovu crvenu boju, održava tkiva mladim i elasticnim, a vitamin C kao antioksidans jaca imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade.
Bori se i protiv slobodnih radikala štiteci kožu, zbog cega je za vreme suncanja poželjno jesti što više ovog povrca, a delotvoran je i u prevenciji tumora prostate.
Paradajz je bogat i belancevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D, K, a od minerala ima gvožda, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, fosfora.
U zavidnim kolicinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim kolicinama sadrži i retke minerale – bakar, mangan, bor i kobalt.
Sadrži dosta lekovitih materija zahvaljujuci kojima ima antioksidansno i antisepticno dejstvo, dobar je cistac organizma i diuretik, a pokazao je delotvornost i u lecenju cireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja.
Za ova oboljenja najefikasnije su kriške paradajza koje se koriste kao obloge na bolnim mestima.
Takode, povoljno deluje protiv alergija, anemija, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova.
Efikasan je i u lecenju bolesti usta, zuba i ždrela, bronhitisa, ekcema, istegnuca mišica i ligamenata.
Na spisku bolesti cije lecenje paradajz pomaže su i katarakta oka, migrena, osteoporoza, povišeni holesterol, poremeceni krvni pritisak, neplodnost, ali i sinuzitis, uganuca, hipertireoza…
Zapravo, paradajz predstavlja jednu od najzdravijih namirnica, koja može da bude sjajna prevencija od mnogih ozbiljnih bolesti.

Najdelotvorniji kao sok :

Istraživanja su pokazala da je paradajz najdelotvorniji kao sok, reguliše metabolizam, jaca otpornost i izbacuje suvišnu tecnost organizma.
Ukoliko nije slan snižava i krvni pritisak, popravlja krvnu sliku delujuci protiv malokrvnosti, reguliše varenje, a svoju efikasnost pokazao je i u lecenjeu bolesti jetre, pankreasa i reume. Sok od paradajza preporucuje se i kod premora, jer krepi i cisti organizam.
Dobar je i prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plucnih bolesti i bolesti mokracnih organa. Naucna istraživanja pokazuju i da sok smanjuje slepljivanje trombocita, pa na taj nacin sprecava trombozu, narocito kod osoba sa dijabetesom tip 2. Inace, poznato je da dijabeticari imaju povecan rizik od nastanka tromba, koji je u daljem toku bolesti najcešci uzrocnik infarkta srca i mozga.
Zato se i preporucuje konzumiranje soka od paradajza, pri cemu treba umanjiti unos natrijuma. Srcani bolesnici bi iz istog razloga trebalo da koriste sok od paradajza koji u sebi ima i zavidne kolicine kalijuma. Osim toga, ovaj napitak smanjuje nivo lošeg holesterola, a samim tim smanjuje i opasnost od njegovog taloženja na krvnim sudovima.
Podstice i stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa, zbog cega je koristan anemicnim osobama i osobama obolelim od šecerne bolesti. Kada se sok od paradajza koristi kao lek, potrebno je dnevno popiti najmanje dva decilitra sveže pripremljenog napitka. Ako se radi o anemiji ili naglom gubitku krvi, povecajte dnevnu dozu.

1 коментар: