четвртак, 4. април 2013.

Selen




SELEN- jak antioksidans.
Selen je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u organizmu. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, doprinose starenju i razvoju brojnih oboljenja srca, krvotoka, pa čak i kancera. Antioksidansi neutrališu efekat slobodnih radikala i doprinose sma
njenju oštećenja koja su nastala pod njihovim dejstvom.
Selen je potreban za funkcionisanje štitne žlezde, za imuni sistem. Naučnici su ustanovili da su ljudi sa niskim nivoom selena podložniji razvoju oboljenja. Istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da je uzimanje 200mcg selena, svakodnevno tokom nekoliko godina, kod pacijenata sa rakom kože dovelo do povećanog razvoja dijabetesa. Dalja istraživanja su potrebna da razjasne ovaj efekat selena, ali je preporuka ne koristiti više selena nego što je propisano.
Ako ste zdravi i hranite se raznovrsno, trebalo bi da unosite dovoljno selena. Možete imati snižen nivo selena ako: pušite, konzumirate alkohol, koristite kontraceptivne pilule, imate problema sa apsorpcijom hrane.
Pivski kvasac i klica pšenice, beli luk, proizvodi od celog
zrna – integralni, suncokretovo seme su dobri izvori selena. Količina selena u hrani varira i zavisi od nivoa selena u zemlji gde su namirnice uzgajane.
Selen se uništava kada se namirnice obrađuju. Unošenjem raznovrsne hrane, neprerađene, najbolji je način da se unese dovoljno selena ishranom. Selen je čest sastojak multimineralnih-multivitaminskih preparata, antioksidativnih formula. U većini preparata se nalazi u formi selenometionina.

Нема коментара:

Постави коментар