четвртак, 4. април 2013.

Namirnice – Bazne i Kisele


Hrana se može klasifikovati na razne načine, prema sastavu, poreklu, nutritivnoj vrednosti ili raznim drugim karakteristikama. Poznavanje hrane i njenog uticaja na organizam je veoma važno za zdrav i uspešan život. Da li ste ikada razmišljali o tome da namirnice mogu da bude kisele i bazne? Ova vrsta podele hrane se zasniva na skali pH vrednosti koja može da ide o 0 do 14. Dobro je poznato da sve supstance koje imaju pH vrednost do 7 su kisele a od 7 nagore su bazne.  Prema ovoj podeli možemo razlikovati hranu visoke, srednje i niske kiselosti, kao i visoke, srednje i niske baznosti.
Ova podela je bitna zato što postoji mišljenje da hrana koja je povećane kiselosti nije zdrava.  Potvrdjeno  je da je bazna hrana, sa druge strane, pogodna za pravilnu i zdravu ishranu.
Da vidimo onda koje su kisele namirnice. Tu pre svega spadaju namirnice životinjskog porekla, kao što su meso i suhomesnate prerađevine. Skoro sve vrste mesa, juneće, teleće, goveđe, pileće, svinjetina, jagnjetina i ćuretina su namirnice visoke kiselosti. Organizam mora da utroši prilično energije da razloži ovu vrstu hrane i da poništi njihovu kiselost. Neke vrste zrnastog voća i mahunarke spadaju u sredne kisele namirnice, kao i proizvodi od mleka i samo mleko. Od voća u kategoriju niske kiselosti spadaju brusnice.


Bazna hrana obuhvata voće i sušeno voće, i dobar deo povrća. Šušeno voće je čak na vrhu liste izrazito bazne hrane, pogotovo suve kajsije i suvo grožđe. Nije ni čudo onda što je bazna hrana pogodna za zdravlje. Tu su i  soja, repa, kesten, paradajz i paprika i oni pripadaju u ovoj kategoriji bazne hrane.
Imajte na umu da je većina pića, bezalkoholnih i alkoholnih takođe kisela vrsta namirnica. Koka kola, kafa, pivo, svi oni su pojačane kiselosti. Zaključak izvedite sami.

Нема коментара:

Постави коментар